Iarna la pescuit

Iarna la pescuit
Pentru ca e iarna si e ger, sa vorbim despre pescuitul la copca, ca tot au înghetat majoritatea apelor. Apropo de înghetat, pentru siguranta dumneavoastra, grosimea stratului de gheata trebuie sa masoare 15-20 cm, altfel riscati sa vedeti pestii în mediul lor, cît si felul în care se hranesc.

De ce ai nevoie sa pescuiesti la copcaO foreza pentru gheata
Extrem de usor de manuit, freza perforeaza gheata cu grosimea de 1m, foarte usor de transportat datorita plierii.
Taierea unei copci se poate face cu foarte putin zgomot si un efort minim folosind freza.
Dar pescarii folosesc si diverse metode artizanale, cum ar fi dalta si ciocanul, toporul sau drujba.
Dar cea mai buna metoda, simpla si eficate este freza.

Un costum pentru vreme rece, umeda si vant puternic, confectionat din material 100% rezistent la apa. Complet impermeabil cu izolatie termica mai mult decat adecvata, fabricata din nylon rezistent, captusit pe interior cu PVC - poliester. Jacheta este echipata cu gluga.
 Momeala de sezon

Voblere care lucreza pe verticala

folosite cu precădere iarna, la pescuitul la copcă, dar şi – chiar dacă mai puţin – la pescuitul din barcă. Tehnica folosită este – după denumire – jocul pe verticală, mai amplu sau mai lent, în funcţie de activitatea observată a răpitorilor.


 Larvele de libelulă (larvele de ţânţar, chironomus) este momeala preferată a ciprinidelor,platica, babuşca, roşioara, carasul preferă cel mai mult această momeală.
- Numele ştiinţific este: chironomus. Se găseşte la diferite dimensiuni, dar cele mai frecvente sunt la 15 mm.
- Larvele de libelulă se găsesc pe fundul lacurilor Ele pot tolera foarte bine nivelul scăzut de oxigen, şi de multe ori se găsesc în număr mare in nămolul lacurilor.

 Dandineta
are forma de biluta sau frunza de salcam dotata cu un singur carlig la capat fixat prin lipire sau mobil. Evolueaza pe verticala ori oblic, cu miscari leganate, valurite sau mixte. Se mai poate folosi si o lanseta speciala, de 1 m si putere foarte mica, prevazuta cu mulineta ce are ca scop doar aranjarea firului pe ea ca sa nu se incurce.

Ce se poare pescui pe copca
Biban
Pescuitul la copca se face in doua feluri, cu pluta si carlig incarcat cu diferite larve de insecte sau cu o mica lanseta de un metru lungime de putere foarte mica, prevazuta cu o antena flexibila din carbon si cu dandineta sau carlig lestat pe care se atarna tot o momeala vie. Varga trebuie sa fie echipata cu inele cat mai mici si mai usoare. De asemenea, mulineta micro va fi echipata( cu fir monofilament de 0,10 sau chiar 0,08, terminalul avand o grosime de 0,08 pana( la 0,06. Carligele nr. 18, 20, extrem de fine si ascutite electrochimic pentru o întepare cît mai rapida. Pescuitul se executa prin miscarea continua a momelii în plan vertical pana la sesizarea muscaturii. În cazul plutei e clar ce se întîmpla, în celalalt caz, la pescuitul cu lanseta si antena, vom observa o îndoire brusca a acesteia din urma, ceea ce înseamna ca trebuie sa întepam.

Stiuca
 In special la pestisor viu
Pescuitul la stiuca cu pestisor viu este o metoda simpla si eficienta, desi pentru asta sunt folosite ca momeala exemplare juvenile ale altor specii de pesti.
- Momeala (pestisorul viu) se plaseaza aproape de suprafata, pentru a impiedeca pestisorul momeala sa se ascunda in vegetatie sau alte structuri, departe de ochii stiucii.