pescuit la salau

pescuit la salau
salaul se poate recunoaste foarte usor dupa forma specifica a corpului, intrucat poarta pe "spate" insemnul caracteristic tuturor reprezentantilor percidelor cele doua inotatoare dorsale, despartite una de alta doar de un mic spatiu. Corpul salaului este lung, aproape cilindric, usor comprimat lateral, acoperit de solzi mici, aspri (ctenoide), motiv pentru care pestele pare aspru la pipait. Coloritul salaului este frumos, discret adaptandu-se la culorile predominante din mediul natural in care traieste. Spatele pestelui este verde-cenusiu, mai rar galben-cenusiu, partile laterale fiind cenusiu-argintii, cu 8-9 dungi mai intunecate, dispuse transversal.

Dimensiuni : 40-70 cm - lungime maxima ~1m
Greutate : 1 - 4 kg - greutate maxima 10-12 kg

Dimensiunea minima permisa pentru a retine salaul este de 50 cm. 
Reproducerea sa are loc primavara, in lunile martie-aprilie.
Metode de pescuit  : 

Pescuitul cu lingura, 
Pescuit cu voblerul 
Pescuit cu  twisterul 
Acestea sunt  cele  mai frumoase si cele mai sportive metode de prindere a salaului.
Perioada optima de pescuit la salau su rezultate bune este  in timpul zilei, primavara si toamna, in timp cea in cursul verii  in orele imediat urmatoare rasaritului de soare sau in cele premergatoare asfintitului.

Salaul prefera apele limpezi unde isi poate urmari prada in voie.
Ca pentru orice peste rapitor, hrana este constituita din mici vietuitoare acvatice si in special pestii mici.
Salaul are corpul alungit, rotunjit, subtiat mult spre coada, capul mare, gura larga. Are dinti ascutiti cu cite doi colti ascutiti pe fiecare falca. Culoarea este verde-cenusie iar burta este alba. Pe spate acesta prezinta 8-12 dungi.
Pescuitul salaului folosind momeala vie se poate face cu undita sau cu lanseta iar struna va fi din fir de nylon sau din materiale compozite, rezistente, ca si in cazul stiucilor.
Momeala cea mai folosita este pestisorul viu si se agata in ac de buza cu virful iesit prin nara astfel incit acesta sa ramina in viata cit mai mult timp.


Cirligul va avea nr. 6-8 fiind recomandat un plumb usor (max. 15 g). Pluta va fi lunga (peste 15 cm), confectionata din pene de gisca sau din alte materiale moderne.
Salaul musca hotarit, inteparea trebuind sa fie prelungita si ferma. Nu trebuie sa ne grabim la intepare deoarece salaul este lacom si insista mult asupra momelii.
-Sezonul de pescuit la salau incepe din august si tine pina la inceputul iernii. Orele favorite sunt cele dupa rasaritul soarelui si spre amurg.
Salaul se poate pescui si la naluci dar rezultatele sunt in general mai slabe decit la pestisor viu.

 pot spune ca salaul se prinde in general dimineata si seara , dimineata in mal , iar seara am observat ca bate in zone cu copaci cazuti , unde stau de obicei ciprinidele