Pescuitul stiucii cu artificiale

 Pescuitul stiucii cu artificiale
 Nalucile folosite in acest pescuit sunt cele clasice pentru pescuitul stiucii: oscilante, rotative, voblere  twistere si spinner bait.
Pescuitul la stiuca cu oscilante. 
Oscilantele  pentru pescuitul stiucii si al altor rapitori  cele facute din tabla de 0,4-0,7 mm, cu suprafata mare care se pot “juca” lent intr-un spatiu restrans fara a se scufunda prea mult. De retinut este ca o naluca nu se recupereaza aiurea prin apa ci trebuie animata(jucata)
Stiuca reactioneaza la miscari lenese urmate de zvacniri iuti si scurte. Insistati mai mult intr-un loc care vi se pare promitator prin ridicari bruste ale ligurii si coborari.
Culoarea oscilantelor este o mare dilema, multi recomanda “alb pe luminozitate redusa si galben pe lumina puternica (soare)” dar asta nu este o regula.  Cel mai bine este sa observati apa, pestii care predomina in zona respectiva,cu ce se poate hrani stiuca

Eficienta unei linguri poate fi sporita prin adaugarea de semnale optice, astfel lingurile ce au fetele de culori diferite sunt deosebit de atractive (2 culori metalice sau una metalica si una normala; rosie, verde, neagra etc), dungile sau simple pete de culoare pot influenta … decizia unei stiuci. 

Pescuitul la stiuca cu rotative. 
Rotativele sunt naluci excelente pt stiuca, pentru apele mici si nu numai, cele mai bune rotative sunt cele marimile 3-6 fara corp.Si la pescuitul cu rotative animatia rotativei  este  foarte importanta, nu tarati pur si simplu rotativa, lansati, intindeti firul imediat, smuciti usor lanseta pt a pune rotativa in miscare, recuperati 1m – 2m, opriti, lasati rotativa sa cada cativa cm ,functie de adancimea apei, iar smuciti usor …
Pescuitul la rotativa pe ape reci prinde uneori mai bine decat oscilantele sau alte naluci, la fel si in ape tulburi, vibratiile emise de rotativa sunt mai puternice iar stiuca o detecteaza mai usor.

Pescuitul la stiuca cu voblere
Voblerele sunt cele mai bune naluci in apa mica, in ape de 1m, cu bradis, orice alta naluca ia bradis si nu mai lucreaza pe cand un vobler, bine manuit, lucreaza fara piedici, fara graba, fara rateuri. Pentru pescuitul de suprafata se folosesc numai voblere plutitoare cu sau fara barbeta.

Ca modelele de voblere sunt foarte multe si nu o voi prezenta cateva din ele
Voblere de suprafata cu barbeta,  Esentialul la aceste voblere este sa alegeti din modelele numai pe cele strict de suprafata.Animarea voblerelor este foarte importanta, lansati iar cand voblerul a cazut in apa inchideti pikupul si asteptati, valurile facute de vobler in cadere sunt suficiente pentru a-l misca, o stiuca aflata la panda in apropiere sigur a auzit caderea voblerului in apa si va fi curioasa sa vada ce s-a intamplat, lasa-ti-i timp de reactie. Asteptati cateva secunde (20-30) apoi smuciti usor voblerul si mulinati 5-6 ture de manivela… opriti… porniti voblerul usor, la cea mai mica viteza cu care lucreaza, ar trebui sa vedeti pe suprafata apei dara lasata de miscarea voblerului… dupa 2-3 metri opriti iar si miscati usor voblerul din varful lansetei… smuciti usor.
Voblerele fara barbeta, modelele cele mai folosite sunt Popp-erele (Salmo Pop) si Jerk-urile (Salmo Jack si Fatso). Daca  voblerele cu barbeta se misca doar la o simpla tractiune din cauza barbetei voblerele fara barbeta  au in fata o cavitate care atunci cand sunt smucite brusc produce un splash (adica un fel de pleosc, o stropitura care atrage atentia rapitorilor aflati in zona), cred ca deja v-ati dat seama cum functioneaza: lansati, asteptati sa se linisteasca apa… smuciti puternic dar scurt… asteptati… smuciti. Aceste voblere au avantajul ca nu se scufunda nici un pic iar in cazul unei ape invadate de bradis il puteti folosi intr-o palma de apa.
Pescuitul la stiuca cu twistere
Twisterele sunt foarte productive in anumite situatii, merg bine twisterele in forma de viermii mari si de pestisorii de 8-12 cm. Culorile cele care dau rezultate sunt  alb si galben.. La pescuitul cu twistere animarea acestora este un pic diferita de restul nalucilor, lansati twisterul si intindeti imediat firul, naluca evolueaza foarte bine pe cadere, urmaritit firul cu mare atentie, cand considerati ca s-a scufundat destul ridicati twisterul si trageti-l un metru doi apoi lasati-l iar sa cada …

Pescuitul la stiuca cu Spinner bait-urile 
Spinner bait-urile merg excelent pe ape mici, la stiuca se folosesc palete  nr 3-4 si un vierme de 8-10 cm  alb sau galben. Paleta tine montura la suprafata si se poate tracta naluca cu viteza redusa fara a se agata in bradis. Au fost situatii in care un spiner bait a salvat ziua de pescuit de “gherla”.