Somnul pitic (Ameiurus nebulosos)

Somnul pitic (Ameiurus nebulosos)
Această specie de somn a ajuns în Europa în penultimul deceniu al secolului 19, fiind adusă din S.U.A. Prima oară a apărut în Franţa (1881), apoi în Germania (1885), pentru ca azi sa fie prezentă în aproape toate ţările continentului nostru.

Somnul pitic seamănă cu somnul obişnuit si la piele cu linul , face parte din  familia (Ictaluridae).
Pe maxilarul inferior, cât şi pe cel superior, peştele are câte 4 mustăţi. Cele de pe maxilarul superior sunt repartizate astfel: două în apropierea colţului gurii, aplecate în jos, celelalte două în apropierea ochilor şi îndreptate în sus, puţin înapoi, ca nişte coarne. Cele 4 mustăţi de pe maxilarul inferior sunt mai scurte şi dispuse într-o singură linie. În spatele înotătoarei dorsale, somnul pitic are o înotătoare adipoasă, la fel ca peştii din familia păstrăvului.
Atentie  la inotatoarea dorsala are un spin ,intepatira acestuia fiind foarte dureroasa.
Ţesul muscular puternic din apropierea cozii se observă uşor sub pielea subţire a peştelui, prin proeminenţele ce le alcătuiesc. Lungimea pe care o poate atinge somnului pitic este de 18-25 cm, depăşind rareori 40 cm. Greutatea medie este de 160-300 g; si foarte rar s-au prins şi exemplare de 1 kg. Somnul pitic preferă apele liniştite, bogate în vegetaţie submersă, cu fundul acoperit cu nisip sau mâl. In râuri, caută cu predilecţie locurile unde apele sunt mai domoale.Primăvara şi toamna stă în porţiunile mai puţin adânci ale apelor, în timp ce în zilele toride de vară se retrage către zonele unde apa este mai adâncă. Se mişcă puţin în timpul zilei, menţinându-se, mai curând inactiv, în apropierea fundului apei.
Hrana somnului pitic constă din icre, alevini şi pui de peşte, insecte acvatice şi larvele acestora, materii vegetale aflate în descompunere, seminţe de plante, detritus etc. Fiind consumator de icre, somnul pitic este un peşte dăunător atât în apele naturale unde s-a înmulţit, cât şi mai ales în crescătoriile de crap, unde specialiştii recurg la orice metodă pentru a-l elimina.
Atinge maturitatea sexuală de regulă la varsta de 2 ani, mai rar 3 ani. Reproducerea are loc în aprilie-mai,
Somnul pitic se hrăneşte activ începând cu primăvara şi până toamna; odată cu venirea iernii, pătrunde în stratul de mâl de pe fundul apei pentru a “hiberna” pe toată durata anotimpului rece, stând în completă nemişcare.
Gastronomie
Carnea sa este gustoasa, fără oase, foarte apreciată.